Terug

Schiphol vragen beantwoord

Een betrokken bewoner heeft een aantal vragen gesteld aan de woordvoerder van Schiphol; Joery Strijtveen.

Joery heeft de vragen enthousiast ontvangen en beantwoord, hieronder de vragen en de antwoorden.

 

Vraag 1
Vaak voelen wij ons als afvalbakje richting de Gemeente en Schiphol gevoerd. We hebben heel veel overlast ervaren de afgelopen weken van landend en stijgend verkeer. Ik weet dat Ted Schiphol heel erg aanhangt, maar zou Schiphol de komende periode rekening kunnen houden met ons als bewoners, mensen, zodat we toch nog een lekkere zomer kunnen hebben? Ik doel hiermee op de experimentele verkorte uitvliegroute die misschien ook maar uitgesteld moet worden. Wij willen ook wel eens lekker kunnen BBQ-en in de tuin zonder dat wij ons niet verstaanbaar kunnen maken om de zoveel minuten. 10 weken onderhoud en overlast is Schiphol vast wel wat waard en anders weet ik nog een andere goede ‘donatie’  en dat is een drive-in / swim-in / sail-in voor de gemeenschap met een gratis leuke film of zo.

(van een bewoner uit Rijsenhout)

 

Antwoord 1

Wij vinden het vervelend dat er veel overlast is ervaren de afgelopen weken vanwege het onderhoud. Dit jaar hebben we gekozen voor een integrale aanpak, waarbij in ca. tien weken tijd verschillende soorten werkzaamheden worden gecombineerd. De gekozen periode was het meest gunstig qua weersomstandigheden (weinig kans op vorst, zuidwesterstorm en regen) en voor de zomer. Binnen de Omgevingsraad Schiphol bespreken we met alle betrokken partijen ook de routes.

 

Vraag 2

Gedurende de nacht valt ons op dat de vliegtuigen veel minder lawaai maken dan overdag. Dit geldt voor zowel landend als stijgend verkeer. Hoe kan dat en is het niet een idee om dit regime ook overdag door te voeren?


Antwoord 2
Gedurende de nacht is er sprake van een nachtregime, dat wil zeggen dat er vanuit transities wordt gevlogen, in combinatie met vaste naderingsroutes. Dit geldt dan voor de Polderbaan en de Kaagbaan. Onderdeel van zo’n transitie kan zijn dat er een zogenaamde glijvlucht (CDA) wordt uitgevoerd. Deze glijvluchten zijn in verband met de hoeveelheid verkeer in combinatie met de veiligheid overdag nog niet mogelijk.

Voor meer informatie: https://www.lvnl.nl/omgeving/faq-nacht/worden-er-s-nachts-andere-routes-gevlogen-dan-overdag.html

Vraag 3
Ongeacht de windrichting werd er soms zelfs met de wind mee geland op de Aalsmeer- en Zwanenburgbaan. Hoe komt dat?

Antwoord 3
De vraag of een baan veilig te gebruiken is, is afhankelijk van de windsituatie. Luchtverkeersleiding Nederland hanteert windlimieten voor de primaire baan voor wat betreft zijwind en tailwind. Is de windsnelheid hoger dan deze limieten, dan zijn we verplicht – binnen de afspraken aan de Alderstafel – om een andere baan te gaan gebruiken. Afhankelijk van weersomstandigheden kan een luchtverkeersleider ervoor kiezen over te gaan naar een andere baan, dit kan dus ook als de windlimieten niet worden overschreden.

Vraag 4
Waarom werd de Buitenveldertbaan, in onze ogen, meermaals ontlast van uitgaand en inkomend verkeer?

Antwoord 4
Er is aangepast baangebruik geweest, banen worden ingezet onder meer als gevolg van weersinvloeden.

Vraag 5
Misschien een leermomentje, maar ik heb het zelf in het verleden al via BAS gemeld: Als er uitgaand verkeer op de Zwanenburgbaan plaatsvindt richting het zuiden, waarom wordt het stijgend verkeer dan niet uitgeleid via het zuidwesten van de Westeinder in plaats van 500-700 meter over het dorp? Dat verlaagt toch het aantal klachten en scheelt maar slechts een paar liter kerosine?

 

Antwoord 5
Vliegtuigen vertrekken volgens vaste standaarduitvliegroutes, Standard Instrumental Departures (SID). Deze routes zijn gepubliceerd in het AIP (Aeromnautical Information Protocol).


V
raag 6

Voor het baanonderhoud (groot onderhoud) is een bepaalde periode aangevraagd. Waar ging het mis met de planning dat jullie toch nog 7 extra dagen (uiteindelijk slechts 2) moesten aanvragen?

Antwoord 6

Er was tijdens het testen van de verlichtingsinstallatie een technisch mankement ontdekt. Dit werd opgelost met herstelmaatregelen en het was noodzakelijk dat de verlichtingsinstallatie opnieuw getest werd. Uiteindelijk bleek dat de we het testen konden beperken. Zie hieronder twee nieuwsberichten die we gepubliceerd hebben.

https://nieuws.schiphol.nl/kaagbaan-weer-in-gebruik-na-groot-onderhoud/

https://nieuws.schiphol.nl/ingebruikname-kaagbaan-uitgesteld-tot-woensdag-31-mei/

 

Vraag 7

Wat is er allemaal nodig geweest voor het baanonderhoud, waarom duurde het weken, hoeveel mensen, materieel, dag en nacht(?), ILS vernieuwd, wanneer is het volgend onderhoud en wat houd het baanvegen voor ons in, als Rijsenhouters

Antwoord 7

Zie hier twee artikelen met meer informatie over het onderhoud.

https://nieuws.schiphol.nl/groot-onderhoud-kaagbaan-op-schiphol/

https://nieuws.schiphol.nl/groen-licht-voor-de-kaagbaan/
Vraag 8

Als er in de toekomst ooit een nieuwe paralelle Kaagbaan komt, zal het onderhoud eraan simultaan plaatsvinden aan de nieuwe, zodat we zo min mogelijk ‘last’  hiervan hebben?

Antwoord 8

Een tweede parallelle Kaagbaan is tot minstens 2030 niet aan de orde. Het is nu niet mogelijk om aan te geven dat het onderhoud dan simultaan plaats gaat vinden.

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!