Terug

25 maart 2017 – Begin van iets moois Festival

https://beginvanietsmoois.nl/festival/

In de Groene Energiefabriek in Rijsenhout tovert Meerlanden etensresten en tuinafval om in groengas en andere producten. Maar welke geheime formule wordt er op al onze ingezamelde schillen, onkruid en kliekjes losgelaten, zodat we kunnen koken of autorijden op GFT?! Tijd om de toverformule te ontrafelen! Toby Hoogenboom van Meerlanden weet alles over dit innovatieve proces en geeft ons uitleg hoe het werkt.

Toby werkt sinds 2012 bij Meerlanden waar hij het onderhoud van de compostering en vergisting in de Groene Energiefabriek coördineert. Ben je na het lezen nieuwsgierig en wil je dit groene wonder met eigen ogen zien? Kom dan 25 maart 2017 naar het Begin van iets moois festival!

Al ons ingezamelde GFT komt eerst binnen in een enorme voorbewerkingshal
“Helaas is dit GFT vaak nog vervuild met restafval zoals plastic en glas,” zegt Toby. “Dit wordt eerst machinaal gereinigd.” Het ruikt in de ontvangsthal voor GFT niet naar roosjes. Toby legt uit dat de geur door een biofilter wordt geleid en zo wordt geneutraliseerd.

Het gereinigde GFT gaat dan naar de vergister
In de vergister wordt het GFT in een grote, goed verwarmde bak 2 weken continu in beweging gehouden door een mega mixer. We maken als het ware soep ervan en de soep ziet eruit als een enorme koeienvlaai. De bacteriën in het GFT eten de soep en produceren daarbij gas. Dit zogenaamde biogas stijgt op en wordt opgevangen. Het overgebleven digestaat gaat door naar de volgende bewerking.

Een buizensysteem leidt het biogas naar de gasopwerkinstallatie
Nadat het biogas is ontdaan van CO2 wordt het als groengas aangeleverd aan het netwerk van Liander. Back to the future (herinner je je de DeLorean tijdmachine nog?) is nu! Een groot deel van het wagenpark van Meerlanden tankt ook groengas via het netwerk van Liander. “De teller staat nu op ruim 10 miljoen m3, dat zijn ruim 145 miljoen autokilometers waarmee we 3650 keer rond de wereld kunnen!” vertelt Toby trots.

Het digestaat wordt vervolgens gemengd met grof hout om de structuur te verbeteren
“Dit wordt in één van de 7 composteertunnels gestort. Het digestaat wordt hier gedroogd tot compost.”

De compost wordt zo gezeefd dat het de juiste kwaliteit heeft
“Tuinders uit de regio gebruiken het product als een natuurlijke bodemverbeteraar. Als bewoner kun je op 25 maart gratis zakken MeerCompost afhalen bij de milieustraat in je gemeente. Zo geeft Meerlanden het weer terug aan de inzamelaars” zegt Toby, “mooi toch?”

Het water dat tijdens het composteren vrijkomt wordt gebruikt voor straatreiniging
Het water dat tijdens het composteerproces vrijkomt wordt op het terrein getapt voor straatreiniging in de omliggende gemeenten. De warmte die vrijkomt, gaat naar kassencomplex en evenementenlocatie de Arendshoeve.

Pekelwater voor gladheidsbestrijding
Tijdens het proces komt er veel condenswater vrij. Toby vertelt “Weet je dat hiervan ook pekelwater wordt gemaakt? We gebruiken dus bananenschillen voor gladheidsbestrijding!”

Meerlanden recyclet hout in een grote kachel
Meerlanden gebruikt hout van inwoners en bedrijven in een grote kachel. Dit is de energiebron voor de vergister, de composteertunnels en de gaszuiveringsinstallatie. De oven wordt loeiheet, wel 960 graden!

Wil je dit groene wonder met je eigen ogen zien?

Kom dan 25 maart naar het Begin van iets moois festival van Meerlanden in Rijsenhout! Zie hoe de Groene Energiefabriek jouw bananenschillen, koffieprut en andere keukenresten omtovert tot groengas, compost en andere producten! Naast een gratis rondleiding zijn er van 9:00 tot 15:00 uur veel leuke activiteiten voor kinderen én volwassenen. Iedere bezoeker mag bovendien een gratis zak compost meenemen zolang de voorraad strekt. Zet 25 maart alvast in je agenda en volg Begin van iets moois op Facebook! https://www.facebook.com/beginvanietsmoois

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!