De inwoners van Rijsenhout maken zich grote zorgen over de komst van een transformatorstation vlak naast het dorp. Ze zijn bang dat de stroominstallatie voor straling, bromgeluid, een verpest uitzicht en dalende woningprijzen zorgt. “De regio is in trek bij internationale bedrijven. Meer en meer stroom is nodig”, aldus stroomleverancier Liander. Het dorp vreest daar slachtoffer van te worden.

Het nieuwe transformatorstation, van twaalf voetbalvelden groot, komt in een druk gebied. De voorkeurslocatie van stroomleveranciers TenneT en Liander ligt dichtbij de dorpskern van Rijsenhout. Dit leidt tot spanning met de bewoners.

Rijsenhouter Hans Paar en lid van bewonerscomité Rijsenhout is tegen de komst van het station. “Ik merk een grote onrust in het dorp. Dit is ons enige stukje natuurgebied”, vertelt hij. “Ook geeft het straling af, wat erg slecht is voor de gezondheid.” Hij heeft het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt. “Er wordt een spel gespeeld, over ons, zonder ons.” Volgens Paar zijn er alternatieven mogelijk. “We zouden graag zien dat alle partijen aan tafel gaan zitten en uit hun isolement komen.”

Groeiende economie

De gemeente heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar drie locaties voor het transformatorstation. Wethouder ruimtelijke ordening Elzakalai begrijpt de onrust, maar vindt dat er ook rekening gehouden moet worden met de groeiende economie. Een definitieve keuze is nog niet gemaakt.

Rijsenhout is niet de enige plaats waar meer stroomvoorziening nodig is. Om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk nu en in de toekomst over voldoende vermogen beschikt, wordt het regionale en landelijke netwerk uitgebreid. “De vraag naar transport van elektriciteit neemt toe”, vertelt Jelle Wils van stroomleverancier Liander.

In de gemeente Haarlemmermeer is de vraag zo groot dat een nieuw transformatorstation nodig is. De regio is met haar ligging nabij Schiphol populair bij bedrijven. “Er komen steeds meer datacenters die zich hier willen vestigen. Zo’n datacenter gebruikt soms wel evenveel energie als 40.000 huishoudens”, vervolgt Wils. “Maar ook worden meer woningen gebouwd en is er veel glastuinbouw. Allemaal willen zij een aansluiting op het elektriciteitsnet.”