Terug

Einde samenwerking met SGN

De gemeente Haarlemmermeer wil de samenwerking met ontwikkelaar Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) voor het project PrimA4a per 1 januari 2021 beëindigen. Dat stelt het college van B&W voor aan de gemeenteraad.

Gemeente neemt grond en schuld over

De gemeente gaat volgens het voorstel alle grond van SGN overnemen voor ruim 5.8 miljoen euro. Ook neemt de gemeente de schulden van SGN over waaronder een banklening van SGN, waarvoor de gemeente garant staat. Met de afhandeling van schulden is bijna 4.4 miljoen euro gemoeid.

Een nieuw bruggetje naar de groenstrook om tomatenkwekerij Schenkeveld

Author:
Gemeente Haarlemmermeer

Een nieuw bruggetje naar de groenstrook om tomatenkwekerij Schenkeveld.

SGN laat nog in 2020 bomen en struiken planten.  Daarna is de groenstrook af en wordt deze overgedragen aan de gemeente.

PrimA4a stagneert

De gemeente stopt met de samenwerking in het project PrimA4a omdat de ontwikkeling van het gebied naar een modern glastuinbouwgebied al langere tijd stagneert. Er was te weinig belangstelling vanuit sierteeltbedrijven en er waren ook andere omstandigheden, zoals het gebrek aan elektriciteit, die PrimA4a niet helpen bij de ontwikkeling.

Financiële zekerheid voor de gemeente

De gemeente beëindigt de samenwerking met SGN gecontroleerd, zodat er meer financiële zekerheid en stabiliteit zal zijn voor Haarlemmermeer. Nu de gemeente de eigenaar wordt van de grond, houdt zij invloed op wat ermee gaat gebeuren. Omdat de gemeente de grond en de schulden van SGN overneemt gaat SGN niet failliet. Ook komt de grond niet tegen een te lage prijs op de markt en wordt speculatie met de grond voorkomen. De gemeente wil na de beëindiging van de samenwerking afspraken maken met SGN, met de provincie Noord-Holland en met de Greenport Aalsmeer over de verdere ontwikkeling van PrimA4a.

Afhandeling activiteiten SGN

SGN maakt de aanleg van de groenstrook rondom tomatenkwekerij Schenkeveld af. De groenstrook wordt aangelegd tussen oktober 2020 en maart 2021. Daarna neemt de gemeente de groenstrook en de andere door SGN aangelegde openbare ruimte over. SGN komt niet meer toe aan de aanleg van een groene entree naar Rijsenhout. De verplichting om die aan te leggen, koopt SGN af door de stichting Leefbaarheid Rijsenhout 225.000 euro te betalen.

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!