Terug

Financieel café: “Student, je loopt geld mis!”

“Student, je loopt geld mis!” Financieel Café Humanitas helpt je

Het Nibud heeft een mbo-onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat studenten geld mislopen waar ze recht op hebben. Het gaat soms zelfs om grote bedragen. Zo kan er zo maar 1000 euro per jaar minder op je rekening staan als je geen
zorgtoeslag aanvraagt, waar je als mbo-student vaak wel recht op hebt.
Mbo’ers die een bijbaan hebben, hebben recht op teruggave van de loonbelasting die ze betalen. Het Nibud wijt het mislopen van dit geld aan onwetendheid.
Mbo-studenten die de beroepsopleidende leerweg volgen (bol) laten soms zelfs studiefinanciering links liggen, terwijl ze er wel voor in aanmerking komen.
“Voor bol-studenten op niveau 1 en 2 is de studiefinanciering altijd een gift, maar twee derde van de bol-mbo’ers die niveau 1 en 2 volgen, weet dit niet”, zegt het Nibud.
Het Financieel Café van Humanitas in Hoofddorp heeft deskundige vrijwilligers. Zij helpen mensen met vragen over hun financiën op allerlei gebied. Ook mbo-studenten kunnen samen met een vrijwilliger van Humanitas checken op welke regelingen, toeslagen en teruggaven zij recht hebben.
Coördinator van het Financieel Café Elma van der Raad reageert: “We zijn erg geschrokken van de onderzoeksresultaten van het Nibud. Het zou niet mogen gebeuren dat studenten geld mislopen waar ze recht op hebben, terwijl ze het vaak al niet breed hebben. Echt zorgelijk is het pas als ze door onwetendheid boetes krijgen, bijvoorbeeld als ze vergeten hun studentenreisproduct stop te zetten aan het eind van hun studie. Voorkomen is beter dan genezen, en daar kan ons Financieel Café van Humanitas studenten bij helpen. Studenten kunnen bij ons gratis laten checken op welke toeslagen, teruggaven en studiefinanciering zij recht hebben.”.

Het Financieel Café van Humanitas is donderdags tussen 13.00 en 15.00 uur in wijkcentrum De Boskern in Overbos in Hoofddorp.

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!