Terug

Laatste nieuws, bommen schenkenveldterrein

Zoals jullie wellicht nog wel weten, liggen er nog 3 bommen op het zuidelijk deel van het terrein van Schenkeveld. Na uitgebreid onderzoek ter plaatse bleek dat de bommen verplaatst kunnen worden. Vervolgens deden er zich problemen voor bij de springlocatie op het strand van Bloemendaal. Die zijn nu allemaal opgelost.

Op dinsdag 18 juni zullen drie Niet Gesprongen Explosieven (NGE) door de Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD), onder begeleiding van de politie, worden getransporteerd vanuit de vindlocatie in Rijsenhout naar het strand van Bloemendaal en aldaar gecontroleerd worden vernietigd op 18 en 19 juni (20 juni reservedag). De NGE-en betreffen twee Duitse vliegtuigbommen van 1000 en 1200 kg, hierna NGE-1/bom 1 en NGE-2/bom 2 genoemd. En een Duitse vliegtuigbom van 50 kg, hierna NGE-3/bom 3 genoemd.

 

Het transport gaat als volgt:

 

Tijdlijn

  • 05.00 uur                      Bommen uitgraven bij Tijmweg 1 te Rijsenhout en inladen voor

transport

  • 06.00 uur                      Start transport vanaf Rijsenhout via Haarlem richting Bloemendaal
  • 07.00 uur                      (Uiterlijk) aankomst strand Bloemendaal bij Kop Zeeweg,

parkeerplaats P2. Einde transport

 

Maatregelen

Beide bommen worden vervoerd in een vrachtwagen van de EODD. De ontstekers van de bommen zijn niet meer werkzaam. De bommen zijn stabiel en vormen geen veiligheidsrisico.

 

Werkwijze

Het transport zal onder motorbegeleiding van de politie en ‘glijdend’ worden uitgevoerd (zo min mogelijk stilstand en indien nodig door rood licht). Bij de samenstelling van de route is gekeken naar zo min mogelijk bewoond gebied, geen tunnels en zo kort mogelijk.

 

Gevergde inzet personeel Politie

  • 3 motorrijders

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!