Terug

Lichtsituatie Schenkeveld Tomaten

De dorpsraad is vorige week op bezoek geweest bij Schenkeveld Tomaten. Naar aanleiding van dit bezoek kunnen we in elk geval duidelijkheid scheppen over de lichtsituatie en wat u daarvan kunt verwachten.

Er wordt 5 maanden in het jaar in de nacht belicht, van november tot en met maart.
De lampen branden tot 18.00 uur ’s avonds. Tussen 18.00 en 24.00 uur is de zgn. ‘donkerperiode’. Om 00:00 gaan de lampen weer aan tot 18.00 uur.
Er mag tussen 18.00 uur en 00.00 uur wel belicht worden maar dan moet het schermdoek voor 98% gesloten zijn. Van april t/m oktober zijn de lampen ’s nachts uit.

Behalve de zij-afscherming hanteert het bedrijf ook bovenafscherming. Het doek houdt 98% van het licht tegen, en moet voor 74% dicht zijn. Het openen en sluiten wordt automatisch geregeld en is nodig voor de afvoer van vocht dat vrijkomt tijdens het belichten door het verdampen van de plant. De 26% opening is het deel dat voor de lichtuitstoot zorgt. Dit is vooral te zien bij bewolkt weer. Ook als het mistig is, draagt het licht ver.

Op ons verzoek heeft Schenkeveld nog wat extra informatie op een rijtje gezet over de groeibelichting en de stand van zaken van de bouw.
Deze informatie kunt u hier inzien: groeilicht-rijsenhout

Schenkeveld stelt het erg op prijs als ze de gelegenheid krijgen rechtstreeks uw vragen te beantwoorden. U hoeft hiervoor niet per se direct naar de Gemeente of de Omgevingsdienst. U kunt uw vraag ook mailen naar bouw@schenkeveldtomaten.nl.

De omgevingsdienst is recent langsgeweest en heeft vastgesteld dat Schenkeveld aan alle eisen voldoet. Dat neemt uiteraard niet weg dat er mensen zijn die overlast ervaren. Schenkeveld geeft aan op dit moment niet veel meer te kunnen doen en hoopt vooral dat de overlast afneemt wanneer bewoners aan de veranderingen gewend zijn.

De PvdA heeft vorige week aanvullende vragen gesteld aan het College.
Deze kunt u hier nalezen: aanvullende-sv-pvda-lichtvervuiling-rijsenhout

 

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!