Terug

‘MonumentMakers’

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 en BoerBos presenteren ‘MonumentMakers’

Op 11 en 12 september slaan drie erfgoedinstellingen de handen ineen om een weekend lang ambacht, vakmanschap, Open Monumentendag en de relatie met Rijsenhout te vieren. CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ’45 (CRASH), Fortboerderij/BoerBos en Podium voor Architectuur organiseren een programma met ‘MonumentMakers’, een MakersBeurs en diverse workshops.
Alle leeftijden zijn beide dagen  welkom van 12.00 tot 16.00 uur bij dit initiatief.

MonumentMakers

MonumentMakers gaat over de zoektocht naar het vakmanschap in ieder van ons. Daarbij is de centrale vraag: “Wat is de rode draad in jouw werk, waar ben jij goed in, en in welke omgevingen kun jij jouw vakmanschap opnieuw laten zien?”
Curator van het project is Monika van der Ent, directeur van Pier K in Hoofddorp.

De initiatiefnemers Jantine Hos en Paul Bos hebben zes makers/kunstenaars bereid gevonden om zich te verbinden met zes vrijwilligers die op het fort werkzaam zijn, in het museum of op de fortboerderij. De mensen die op en in een monument werken, veelal vrijwillig, doen dat vanuit hun eigen unieke vakmanschap en passie en geven daarmee het monument eigentijdse betekenis. Ze bezielen de plek en zorgen ervoor dat de locatie ook voor anderen betekenis kan hebben.

Extra workshops 11 & 12 september

  • Viltsloffen maken onder leiding van jonge maker Amber
  • Monumentkaarten maken onder leiding van Anne-Greet
  • Fotografie Monumenten van Rijsenhout

Makers Beurs

Naast de makers die zich presenteren met speciaal werk gemaakt op basis van de verhalen van de vrijwilligers, zullen diverse regionale makers zich op zondag 12 september van 12.00 tot 16.00 uur presenteren met hun ‘craft’ tijdens een MakersBeurs op het fort. Zij demonstreren hun vakmanschap en laten zien hoe levend en levendig hun vak is. Focus hierbij ligt zowel op de traditionele oude ambachten als op het vernieuwende ambacht. Het motto is: “Vooruit naar vroeger!”, waarbij het verleden een inspiratiebron mag zijn voor het heden en de toekomst.

Lezing

CRASH en BoerBos zijn gevestigd op het fortterrein van het Fort bij Aalsmeer. Dat fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, Unesco Werelderfgoed. Naast het genoemde programma wordt op zowel zaterdag als zondag een lezing gegeven over de geschiedenis van de stelling en het fort. Aansluitend aan de lezingen kunt u worden rondgeleid over het fortterrein door gidsen die het terrein op hun duimpje kennen.

De lezing: “Rondom de Stalling wordt zowel op zaterdag als zondag om 10:30 en 12:30 door Gijs Dirkzwager gegeven.

Vakmanschap verbinden

Crash en BoerBos werken op het Fort aan het thema ‘leren om te groeien’.
Het Crash museum doet dat door het verhaal van de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen om vooral jongeren bewust te maken van de bevochten vrijheid.
BoerBos biedt ervaringsprogramma’s, waarin persoonlijke bewustwording leidt tot nieuw leiderschap en betere samenwerking in organisaties.
De gebruikers werken dus ieder op hun eigen manier aan de toekomst. Zij ondersteunen daarmee het thema: ‘een leven-lang-leren’.

Tornado

Kleurrijke vlaggen die zijn gemaakt door bewoners van Rijsenhout wapperen het hele weekend vanaf het fort. Tornado is een samenwerkingsproject met Oscar Peters en Kunstmest.

Het project Tornado, MonumentMakers en de MakersBeurs wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Haarlemmermeer Stichting Rijsenhout 2030 en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Openingstijden

Openingstijden van het project zijn op beide dagen van 12:00 tot 16:00 uur.

Het museum is geopend op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en de 2e zondag van de maand ook van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang op 11 en 12 september is gratis.

Toegang tot het museum reserveren

Als gevolg van de beperkingen ingevolge de COVID-19 richtlijnen moeten bezoekers 1,5 meter afstand houden en de hygiĆ«ne maatregelen in achtnemen. Bezoekers van het museum moeten zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ’45 kunt U de website www.crash40-45.nlInstagram of onze Facebookpagina raadplegen.

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!