Terug

Nieuwjaars vegen

Poster Nieuwjaars vegen

Nieuwjaarsvegen: samen houden we de buurt schoon

Oud en nieuw staat weer voor de deur. Dit zorgt voor veel gezelligheid, en ook voor veel vuurwerkafval op nieuwjaarsdag. Ook in Haarlemmermeer hebben we hiermee te maken. Daarom roept SuperSchoon Haarlemmermeer iedereen op om mee te doen met een nieuwe traditie: Nieuwjaarsvegen. Meedoen is heel makkelijk: spreek af met je buren, pak op 1 januari om klokslag 12.00 uur ’s middags een bezem, veger en blik, stap de straat op, en plaats een foto van het superschone resultaat op www.facebook.com/superschoonhaarlemmermeer. Of op Twitter met de hashtag #SuperSchoon. De leukste foto’s worden beloond met een mooie Dopper!

Vuurwerk op straat
Van al het vuurwerk dat de lucht in gaat, valt zo’n 90% vlakbij weer op de grond. Een deel daarvan komt in het water of in de riolering terecht, ongeveer 22% blijft liggen. Dit vuurwerkafval vervuilt de straten en kan gevaarlijk zijn. Kinderen struinen de straten af op zoek naar niet afgegaan vuurwerk. We kunnen wachten op de gemeentelijk bezemwagen, maar we kunnen er ook met elkaar een mooie traditie van maken door alle rommel op nieuwjaarsdag zelf snel op te ruimen. Behalve dat Nieuwjaarsvegen een gezellige bezigheid is, en je buurt weer lekker schoon en fris is, bewijs je ook de natuur een dienst. Wat nog niet is weggespoeld of weggewaaid, kan bij elkaar worden geveegd en in de vuilniscontainer worden geworpen zodat het niet in het milieu terechtkomt

Iedereen kan meedoen aan Nieuwjaarsvegen
Het principe is even eenvoudig als doeltreffend. Je pakt een bezem en gaat de straat op. Als de hele straat of vereniging meedoet en er ook nog iemand voor warme chocolademelk en koffie zorgt, wordt het een leuke sociale activiteit. Stichting Nederland Schoon stimuleert dergelijke activiteiten met de campagne Nieuwjaarsvegen. Straten die meedoen met de veegactie kunnen zich ook aanmelden op de website van www.supportervanschoon.nl als Supporter van Schoon. Deze Supporters kunnen dan weer anderen oproepen om ook mee te doen vanuit het principe goed voorbeeld doet goed volgen.

Tips voor het veilig opruimen van vuurwerk
Neem je eigen verantwoordelijkheid bij het opruimen van vuurwerk en doe het veilig. Als je kind(eren) graag meehelpen, laat ze dit dan nooit zonder toezicht doen. Maak vuurwerkafval eerst nat, dat ruimt veiliger op. En wellicht overbodig om te melden, maar steek nooit blindgangers en beschadigd vuurwerk opnieuw af.

 

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!