Terug

Onderzoek klimaat beïnvloeding door bebouwing en groen

Onderzoek naar het stedelijk klimaat op het land van Timpaan

Om beter te begrijpen hoe bebouwing en groen het klimaat in steden en dorpen beïnvloedt, werkt AMS Institute (een samenwerkingsverband tussen TU Delft, Wageningen University & Research en MIT) aan het verbeteren van rekenmodellen voor het weer, zodat we steden en dorpen in de toekomst klimaatbestendiger kunnen maken.

Door klimaatverandering neemt het aantal warme dagen toe, wat tot extra hitte rond gebouwen leidt. Gebouwen en harde oppervlakken nemen overdag deze warmte op en stralen de warmte vervolgens in de avond en nacht weer uit. Hierdoor blijft warmte ‘hangen’ en kan het energieverbruik door airco’s en mechanische ventilatie toenemen. Met modellen kunnen onderzoekers en ontwerpers betere plannen maken voor een klimaatbestendige leefomgeving. Daarvoor bouwen we aan een database die we gebruiken voor onze modellen.

Onderzoekers van de TU Delft zullen komende weken weer-data verzamelen in Rijsenhout. Hierbij worden metingen gedaan naar de temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid via kleine weersstations. Metingen zijn belangrijk om te bepalen hoe goed modellen de werkelijkheid voorspellen. Hiervoor wordt op verschillende plekken in Nederland gemeten, zowel in steden als in meer landelijke gebieden.

De onderzoekers werken samen met Timpaan en de gemeente Haarlemmermeer voor de plaatsing van de sensoren op het land van Timpaan. De komende maand kunt u onderzoekers van de TU Delft op het land van Timpaan zien rondlopen. De sensoren zijn bovenop kleine statieven geplaatst, zoals het statief waar u nu bij staat. Het onderzoek loopt van 9 juni tot uiterlijk de eerste week van juli. In totaal zijn er 5 statieven geplaatste op het land van Timpaan.

Mocht u vragen hebben over het project, wilt u meedenken over het stedelijk klimaat in uw gemeente, en/of heeft u suggesties, schroom dan niet contact met ons op te nemen.

 

Marjolein Pijpers-van Esch (TU Delft – projectleider)           M.M.E.Pijpers-vanEsch@tudelft.nl

Jos Bontekoe (gemeente Haarlemmermeer)                              J.Bontekoe@haarlemmermeer.nl

Richard Dijksma (Timpaan)                                                           rdijksma@timpaan.nl

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!