Terug

Opnieuw ruiming bommen in Rijsenhout

https://haarlemmermeergemeente.nl/vliegtuigbommen-rijsenhout

Opnieuw ruiming bommen in Rijsenhout

Dit jaar zijn er in Rijsenhout meerdere explosieven uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. De bommen liggen op het terrein van tomatenkwekerij Schenkeveld. In totaal zijn er 43 bommen gevonden. Er zijn twee vliegtuigbommen gevonden die nog geruimd moeten worden.

Twee zware vliegtuigbommen

De laatste twee bommen zijn door de Explosieven Opruimingsdienst onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat het zware Duitse vliegtuigbommen zijn. Deze bommen wegen 1.200 kg. Er zijn eerder geen bommen gevonden die zo zwaar zijn.

Vervolgonderzoek

De Explosieven Opruimingsdienst onderzoekt hoe de bommen geruimd kunnen worden. Van een van de twee bommen is dit inmiddels bekend. Deze bom kan in januari worden gelift en op het strand van Bloemendaal tot ontploffing worden gebracht. Voor de tweede bom is het onderzoek vertraagd. Dit zal in januari worden uitgevoerd. We informeren u als ook bekend is hoe de tweede bom kan worden gelift. En wanneer dit gaat gebeuren.

Geen risico voor de veiligheid

De bommen liggen stabiel en vormen geen veiligheidsrisico. De plek waar de bommen liggen wordt afgedekt. Ook wordt er een hek geplaatst met camerabewaking.

Op hetzelfde terrein wordt gebouwd. Deze werkzaamheden worden op een veilige manier uitgevoerd en hebben geen effect op de vliegtuigbommen.

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!