Terug

Poetst u met ons mee?

Geachte leden van de Raad en College,

Goedenavond, mijn naam is Nana Hogerheijde, 25 jaar oud en penningmeester van dorpsraad Rijsenhout. Mijn naam is Bas van Luling, 25 jaar, secretaris van dorpsraad Rijsenhout.

Welkom in de Anna’s Hoeve. Daar bent u dan, in ons mooie dorp Rijsenhout. De plek waar wij zijn opgegroeid en met héél veel liefde wonen. Eén van de vele dorpskernen die de gemeente Haarlemmermeer maakt tot wat het is. En ook een hele bijzondere dorpskern. De plek waar verenigingen en brandweer als één van de weinige plekken nog draaien op tientallen vrijwilligers, van jong tot oud. Een dorp met een eigen vlag, toneelvereniging, dorpsfeest, wielerronde, Sint intocht, avondvierdaagse en binnenkort zelfs een nieuw sportcomplex. Een plek waar ruim 4000 mensen met elkaar een echt dorp vormen!

En dat maakt dat Rijsenhout ook wel eens ‘de parel aan de plas’ wordt genoemd. Echter, als je een parel niet poetst verliest deze zijn glans!

Ons dorp kent veel mensen die hier graag zouden willen blijven wonen, jongeren die een plekje voor zichzelf willen, ouderen die kleiner willen wonen, koppels die een gezin willen starten, maar onze woningmarkt zit vast. Hierdoor moeten onze geliefde Rijsenhouters tegen hun wens in het dorp verlaten!

We juichen de bouw van nieuwe woningen, in alle segmenten, daarom ook toe. Momenteel worden de schaarse sociale huurwoningen veelal toegewezen aan mensen van buiten het dorp en de gemeente. De samenstelling van het dorp verandert hierdoor, er zijn steeds minder inwoners die binding voelen met Rijsenhout. De afgelopen jaren merken we de effecten hiervan op de leefbaarheid en veiligheid.

Als Rijsenhout blijft vergrijzen, en inwoners steeds minder binding voelen met het dorp, zorgt dat voor problemen voor de voorzieningen, denk aan de vrijwilligers voor onze verenigingen, het bestaansrecht van onze school, kerken en winkels en dus de leefbaarheid van ons dorp.

U heeft vast wel eens gehoord van ons ‘beruchte kruispunt Bennebroekerweg Aalsmeerderweg’. Het is reeds bekend dat verkeerdrukte een groot probleem is voor de leefbaarheid in het dorp. Aan de overkant van de Bennebroekerweg mag er bijgebouwd worden, wel 20 duizend woningen, de nieuwe Bennebroekerweg zal dan ook uitgebreid worden. Dat heeft grote effecten op de verkeersveiligheid. Rijsenhout zal namelijk een nieuwe sluiproute worden voor allerlei omliggende plaatsen. Door al het huidige verkeer van de distributiecentra, bovengenoemde nieuwe bouwprojecten en sluipverkeer van de A4 vergt de verkeersveiligheid in Rijsenhout continu de aandacht. Hierdoor ervaren wij dus niet de lusten van de ambitieuze bouwplannen, maar wel de lasten!

Regelmatig dreigt de glans van Rijsenhout af te nemen, u kent de krantenkoppen vast. Denk daarbij aan een transformatorstation, een legale wietplantage, een drugslab, een grote tomatenkwekerij, sloop van het dorpshuis en een recent opgekochte camping.

Dit terwijl we juist positief aan de slag willen om de leefbaarheid te verbeteren. Onze vraag aan u is dan ook “hoe draagt u bij aan het leefbaar houden en het toekomst bestendig maken van Rijsenhout?” Wij zetten daar in elk geval graag met u de schouders onder!

In 2050 hopen wij nog steeds die parel aan de plas te zijn.

Maar wij hebben u nodig om die parel te blijven poetsen, zodat wij kunnen pronken met deze parel aan de plas!

Poets de parel aan de plas.

Poetst u met ons mee?

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!