Terug

Rijsenhout in het nieuws

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/240604/noord-holland-kiest-meet-up-over-wonen-in-rijsenhout

RIJSENHOUT – Het is een groot probleem in Rijsenhout: in het dorp is een flink tekort aan woningen, maar moet de provincie woningbouw in kleine kernen ook mogelijk maken, ook als dat betekent dat de bewoners last krijgen van Schiphol? NH Nieuws bracht voor- en tegenstanders samen in een meet-up om hierover te discussiëren.

Co van der Laarse woont al jaren in het dorp en ziet dat de nieuwe aanwas in Rijsenhout spaarzaam is. “Nu hebben we nog scholen en sportverenigingen en dat willen we graag in stand houden. Maar dat doe je niet met 70- en 80-jarigen. Daar heb je de jeugd voor nodig.”

Lees ook: Heet Hangijzer: Kan Schiphol verplaatst worden naar de zee?

Volgens hem en andere bewoners valt de geluidsoverlast van Schiphol wel mee. “Of je nou 300.000 of 540.000 vliegbewegingen per jaar hebt, ik hoor het verschil toch niet.” Een vrouw valt hem bij: “Ik heb geen last van de vliegtuigen.”

Vervuilde lucht
Matt Poelmans van de bewonersvereniging omgevingsraad Schiphol kan weinig met die redenatie: “Fijn dat u geen last heeft, maar je mag niet op vervuilde grond bouwen, dan moet je ook geen woningen bouwen onder vervuilde lucht.” Hij wijst de rest van de groep er dan ook op dat mensen die een nieuwe woning in de omgeving van Schiphol kopen een zogenoemd kettingbeding moeten tekenen: dat betekent dat zij niet mogen klagen over eventueel geluidsoverlast in de toekomst.

Benieuwd naar hoe de gehele discussie verloopt? Bekijk hieronder de complete meet-up:

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!