Terug

Samen de buurt schoonhouden

Bankstellen, matrassen, papier en huisraad. Bij winkelcentra en ook op andere plekken wordt naast de ondergrondse containers regelmatig afval gedumpt. Tot ergernis van omwonenden.

Vooral op maandag staat veel afval naast de containers, voornamelijk grofvuil en papier, zo blijkt uit metingen van Meerlanden. En ook de dinsdag en donderdag ‘populair’. Maar een opgeruimde en schone buurt ziet er beter uit en mensen voelen zich er prettiger en veiliger. En het extra ophalen en opruimen van vuil kost veel geld (dat betalen inwoners via de afvalstoffenheffing). Het dumpen van afval naast de containers is verboden.

Stickers

Maar niet iedereen is zich ervan bewust dat je afval niet zomaar op straat mag zetten. Sommigen denken dat ze er goed aan doen een zak naast de ondergrondse container te zetten als de bak vol is. Daarom zijn er deze zomer stickers op de rest- en papiercontainers geplakt. ‘Afval moet in de bak en niet ernaast’, is de boodschap. ‘Samen houden we de buurt schoon’.

Boete

Wie afval naast de afvalbakken zet, loopt kans op een boete van 90 euro. Locaties waar het de spuigaten uitloopt worden door toezichthouders van de gemeente in de gaten gehouden. “We doorzoeken het afval om aanwijzingen te vinden wie het heeft neergezet”, vertelt een van de toezichthouders.

Grofvuil

Niet al het afval past in een container. Daarom is er een grofvuilregeling. Inwoners kunnen jaarlijks twee kubieke meter gratis laten ophalen door Meerlanden. Of drie kubieke meter grofvuil gratis wegbrengen naar de milieustraat in Rijsenhout of Heemstede. Kleine apparaten kunnen ook worden meegegeven met de KCA-wagen van Meerlanden die elke twee maanden een vaste route rijdt. Koelkasten, vrieskisten en andere elektrische apparaten kunnen ook gratis worden ingeleverd bij de winkelier als er een nieuwe wordt gekocht. En wie nog goed bruikbare spullen heeft, kan ze wegbrengen naar de Meerwinkel, de kringloopwinkel in Hoofddorp. Medewerkers van de Meerwinkel halen ook spullen op.

Afspraak maken en melding doen

Meerlanden: meerlanden.nl en 0297 381 717. Meerwinkel: meerwinkel.nl en 023 554 69 20. Meld illegale stort bij de gemeente via haarlemmermeer.nl, de app, Twitter of Facebook.

Tip

Er zijn ook pagina’s op Facebook waar bruikbare spullen kunnen worden aangeboden. Bijvoorbeeld ‘Gratis ophalen in Hoofddorp en omgeving’ of ‘Gratis op te halen Haarlemmermeer e.o.’ Dit zijn wel besloten groepen waar je lid van moet worden om berichten te kunnen plaatsen en lezen.

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!