Terug

Tweede Kamerleden bezoeken Rijsenhout

Woensdagmiddag 11 juli hebben twee CDA Tweede Kamerleden, gemeenteraadsleden, dorpsraadsleden, een hoogleraar van de TU Delft, regiegroepsleden en leden van bewonerscomité Rijsenhout Zegt Nee tegen 2a en 2b een rondje gemaakt door Rijsenhout om een aantal hete hangijzers te bespreken. Het initiatief voor dit bezoek lag bij de CDA fractie van de gemeenteraad Haarlemmermeer. Opvallende afwezige was de provincie die het op het laatste moment liet afweten.

Besproken onderwerpen mega-trafostation en uitblijven van woningbouw (en kort is ook gifgrond aan de orde geweest).

Alle aanwezigen waren erg onder de indruk van wat ze zagen en te horen kregen.

De hoogleraar van de TU Delft gaf aan dat Nederland achter loopt op andere landen. Bij een dergelijk groot traject als het mega-trafostation bij Rijsenhout had een Social Impact Assesment veel tijd kunnen besparen en duidelijkheid kunnen scheppen. Het is een gemiste kans dat dat hier nog niet wordt toegepast. Overigens pleit hij ervoor om dit alsnog te doen.

De route liep langs alle 5 reeds onderzochte gekozen locatie voor het mega-transformatorstation en een paar van de door Bewonerscomité Rijsenhout Zegt Nee tegen 2A en 2B onderzochte alternatieven. Rijsenhout Zegt Nee doet pogingen om met zowel de gemeente als TenneT om de tafel te komen om deze alternatieven (die veelal geen bestemmingsplan wijziging nodig hebben omdat ze liggen nabij de belangrijkste afnemers namelijk de datacenters) onder het voetlicht te brengen.

Daarnaast is er gereden langs diverse onafgebroken kassen, waar bewoners al jaren proberen woningen te realiseren, zonder succes. Overigens is dit laatste tevens een doorn in het oog van de Gemeente Haarlemmermeer. Verder zijn we kort in Aalsmeer geweest naar vergelijkbare gebieden waar woningbouw wel gerealiseerd kan word en.

De Tweede Kamerleden hebben aangeboden verder onderzoek te doen naar de besproken problemen rondom Rijsenhout en ons daarvan op de hoogte te houden. Kortom een hele nuttige middag waarbij we erg dankbaar zijn voor het luisterend oor en de aangeboden hulp.

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!