Terug

Week van de veiligheid

Update,

De noodverordening van de Voorzitter veiligheidsregio Kennemerland, mw. Schuurmans-Wijdeven.

Nieuwe noodverordening COVID-19 vanaf 30 september 2020

Klik hier om het document te downloaden en te lezen: Memo noodverordening 30 september 2020

 

Week de Veiligheid van 5 tot 11 oktober 2020

Criminelen tijdens corona gehaaider dan ooit

 

Goed voorbereid op criminaliteit

 

Met het invallen van de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit toe. Inwoners en ondernemers kunnen veel ellende voorkomen door preventieve maatregelen te nemen. Tijdens de Week van de Veiligheid (5-11 oktober 2020) zetten gemeenten, brancheorganisaties en politie zich in om inwoners en ondernemers weerbaar te maken tegen criminaliteit. Dat is ook het thema van dit jaar.

 

Veel voorkomende criminaliteit 

Iedereen heeft er wel van gehoord: een Whatsapp-bericht van een bekende die dringend geld nodig heeft. Of een aardige dame of heer aan de deur die zegt van een bedrijf te zijn of om hulp vraagt en even binnen wil komen? Er zijn veel soorten criminaliteit.

Veel voorkomende vormen van criminaliteit zijn:

  • High Impact Crimes (zoals woninginbraak, overvallen en straatroof)
  • Criminaliteit die met een computer en op internet worden gepleegd (cybercrime)
  • Oplichters die geld proberen af te troggelen (fraude, oplichting, phishing)
  • Stelen van spullen (diefstal) die daarna wordt doorverkocht (heling)

 

9 oktober live chat met burgemeester en politie

In het kader van de Week van de Veiligheid organiseert de gemeente Haarlemmermeer samen met de politie Haarlemmermeer op 9 oktober 2020 vanaf 16.30 uur een live chat met burgemeester Marianne Schuurmans en de teamchef van politie. Tijdens deze live chat op de Facebooksite van de politie beantwoorden zij vragen van Haarlemmermeerse inwoners en ondernemers over veiligheid en criminaliteit. Vragen kunnen gesteld worden via e-mail (info@haarlemmermeer.nl). Een vraag stellen via een filmpje kan ook gestuurd worden naar het zelfde e-mailadres.

Ga voor de live chat naar: https://www.facebook.com/PolitieHaarlemmermeer De toegang is gratis.

 

Cyberweerbare jeugd

De burgemeester en de politie zoeken cyber agenten in de gemeente Haarlemmermeer: https://youtu.be/mQ4yXNK-wdU. HackShield maakt van kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud Cyber Agents die zichzelf, hun omgeving en de gemeente kunnen beschermen tegen online gevaar. Kinderen die het spel helemaal uitspelen kunnen tester worden van de game. Testers krijgen als eerste toegang tot nieuwe levels en kunnen de makers van HackShield helpen om de game nog beter te maken.

 

Burgemeester Marianne Schuurmans en de politie huldigen de beste Cyber Agents op 9 december. Ga snel naar de website van HackShield < www.joinhackshield.nl > en doe mee. Weten hoever je collega Cyber Agents zijn? Kijk op de site van de gemeente Haarlemmermeer <https://joinhackshield.nl/gemeente/Haarlemmermeer>  hoever de collega Cyber Agents zijn met de game.

 

YouChoose

De gemeente Haarlemmermeer is in samenwerking met de politie en Soapbox jongerenmarketing een campagne gestart: YouChoose. De campagne stelt jongeren voor de keuze: wil jij indruk maken bij je vrienden door een mes te dragen? Of wil je respect krijgen doordat je goed bezig bent? Jij maakt de keuze: YouChoose! Kijk voor meer informatie op de website <https://haarlemmermeergemeente.nl/youchoose>. Voor de campagne heeft de gemeente posters ontwikkeld met een QR-code die jongeren naar de volgende website leidt <link naarwww.youchoose.nl/haarlemmermeer>. Hier vinden ze inspirerende video’s. Deze posters hangen al op 56 locaties in de gemeente en is te vinden op diverse plekken in Haarlemmermeer waar jongeren bij elkaar komen.

 

Kijk voor meer informatie over de campagne op de campagnepagina voor jongeren www.youchoose.nl/haarlemmermeer. En op de pagina voor ouders en professionalswww.haarlemmermeergemeente.nl/youchoose

 

Babbeltrucs

Trap er niet in!! Een aardige dame of heer aan de deur die om hulp vraagt of even binnen wil komen: het gebeurt helaas te vaak dat mensen kwade bedoelingen hebben. Een paar tips om deze mensen buiten de deur te houden:

 

  1. Gebruik een kierstandhouder
  2. Vraag altijd om legitimatie en weet dat een medewerker van de bank of zorginstelling altijd eerst een afspraak met je maakt
  3. Laat niemand binnenkomen
  4. Geef nooit je pinpas of pincode af
  5. Vertrouw je het niet? Bel dan meteen de politie (112)

 

Wordt geen slachtoffer 

Er zijn heel wat (landelijke) campagnes die tips geven om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van criminaliteit. Alle onderstaande websites geven meer informatie en tips.

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!