Terug

WhatsAppgroepen groot succes in Haarlemmermeer.

WhatsApp buurtpreventieGemeente Haarlemmermeer

Het aantal WhatsAppgroepen in Haarlemmermeer blijft stijgen. De gemeente gaat, in plaats van de geplande 50 nu in totaal 100 borden aanschaffen. 86 daarvan zijn nu al bestemd voor 76 WhatsAppgroepen in de gemeente. De borden komen verspreid door de gemeente te hangen. Zo is bijvoorbeeld heel Zwanenburg gedekt met WhatsAppgroepen. Op alle grote toegangswegen naar het dorp wordt dan ook een bord geplaatst. Burgemeester Weterings is ook enthousiast: “Het is goed om te zien dat veel van onze inwoners bereid zijn om samen met buurt- en dorpsgenoten zich in te zetten om inbraken in de eigen omgeving tegen te gaan. Ik ben positief verrast door het grote aantal groepen. Een mooie stimulans voor anderen om dit initiatief te volgen.”

Actief tegen inbrekers
Tot halverwege februari konden inwoners met een inbraakpreventie Whatsappgroep een bord aanvragen. Sindsdien is het aantal WhatsAppgroepen in de gemeente explosief gestegen. De borden zijn er om kenbaar te maken dat daar een WhatsAppgroep actief is en dit schrikt inbrekers af. Dit blijkt uit het onderzoek van Tilburg naar de effectiviteit van WhatsAppgroepen ter voorkoming van woninginbraken. Uit dit onderzoek blijkt dat er een aantal aspecten van het WhatsApp-project een bijdrage hebben geleverd aan de reductie van het aantal inbraken in Tilburg. Allereerst creëert een WhatsAppgroep mogelijk een ‘afschrikeffect’ bij inbrekers in de zin dat ze minder snel zullen inbreken in een buurt waarvan ze weten dat daar een WhatsAppgroep actief is. Voorwaarde hiervoor is dat de inbrekers er van op de hoogte zijn dat er in een bepaalde buurt een WhatsAppgroep actief is. Hiermee wordt het nut aangetoond van het ophangen van inbraakpreventieborden.

Meer informatie
Meer informatie over WhatsAppgroepen vindt u op www.wabp.nl. Daar staan de meeste WhatsAppgroepen in Haarlemmermeer inmiddels op aangemeld. Het aanmelden op deze website is voor de gemeente en voor de politie om goed inzicht te hebben waar de WhatsAppgroepen zich bevinden en om eventueel contact op te nemen met de beheerder om zo informatie te geven als bijvoorbeeld het aantal inbraken in de buurt stijgt.

Op de website staan verder tips en trucs voor het opstarten van een WhatsAppgroep.

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!